Teknikåttan 8c

Hej, vi är fyra tjejer från klass 8C som jobbar med bloggen och kommer från Karl Johan skola.

Spelkortsschack teknikutveckling:

28/2

Fösta arbetsdagen och vi är i full gång med den första fasen, identifiering av behov. Det som arbetar med koderna har delat in sig i små grupper för att få så många olika och bra förslag på lösningar som möjligt, för att sedan plocka ut den bästa.

En grupp har tänkt använda sig av en färg och försöker lista ut hur man ska kunna kommunicera tyst med bara en färg som kommunikations medel.

En annan grupp har tänkt använda sig av olika kodspråk och har även en plan B ifall plan A inte funkar. Dom har också tänk att göra en kod med en eller två färger. Denna grupp har också börjat med fasen förslag till lösningar. De tänker att de använder två färger och två mönster, svart, rött och spader och hjärter. Deras nödlösning är att använda en färg till.

8/3

Lokaflask vältningen process:

Förberedelserna fortsätter och vi är i full gång med att komma på den bästa lösningen till lokaflask vältningen. Byggrupp 2 har börjat leta efter material som skulle kunna fungera till den idén vi har om att välta flaskan på exakt 5 minuter.

Deras idé är att bygga en ställning med en vikt som sitter på ett snöre, vikten ska vara kopplad till en spärr. Spärren är kopplad till en behållare som fylls upp med vatten. När behållaren är fylld med rätt mängd vatten så kommer spärren att släppas och frigöra vikten. Vikten kommer sedan att svingas ner och slå omkull burken.

Spelkort Schack

Nu har de många kortspel grupperna blivit två grupper som försöker komma på det bästa sättet att kommunicera på. De testar sig fram med mer eller mindre kort. När ett sätt inte funkar och problem uppstår börjar dem om och gör på ett bättre sätt, allt för att det ska bli så bra som möjligt. I dagsläget använder vi oss av två kort färger och dom har även fått fram vilket kort som representerar vilken pjäs, vart dom ska stå och olika positioner. En av kod grupperna har ett problem. Problemet är att dem inte vet hur dem ska kommunicera om det kommer mer än 3 bönder i olika färger. Dem har dock kommit på att det går att vända på korten, vilket kan göra att det blir lättare att komma på hur dem ska lösa deras problem. Detta kommer dem att försöka lösa under nästa lektion.

14/3

Kod gruppen som förra veckan tampades med ett problem har under dagens lektion börjat komma på en lösning. Förslaget till lösningen är att använda 4 överblivna kort, hjärter 9, hjärter 10, klöver 9 och klöver 10 som hjälp. Genom att hålla upp nått av korten ska det signalera att två bönder ska ställas ut på planen. Därav har dem nu en lösning till förra veckans problem som ännu inte är klockren men som dem jobbar hårt för att lyckas med fullt ut.

En av kodgrupperna har lite svårt med kommunikationen vilket leder till lite missförstånd och att komma fram till en lösning utan väl fungerande kommunikation är svårt. Samarbetet är på topp inom gruppen men kommunikationen är skiftande från gång till gång säger gruppen. Gruppen försöker diskutera om strategier för bästa möjliga sätt att få så mycket jobb gjort under en lektion som möjligt och en av av deras strategier är att ha en person som för ner all information analogt på papper som dem kan ha som utgångspunkt vid nästa lektionstillfällen. Därför får gruppen en dokumenterad arbetsprocess där problem, lösningar och beskrivningar är dokumenterat som vi i bloggruppen kan ha som underlag i vårat arbete. Det gör att vi har väl underbyggda studier och många saker varje lektion att gå på.

Kodgrupperna har många olika förslag på lösningar och om lösningarna inte fungerar har grupperna en plan B att utgå från. Fungerar inte plan B får dom komma på en helt ny metod att jobba vidare på. En av kodgrupperna använder sig av klassisk musik för att stimulera hjärnan medan de arbetar. Dom använder sig av denna musik för att de sägs göra en smartare och mer metodisk. Båda kodgrupperna har kommit fram till att dom ska använda sig av två färger. Dom har planerat att använda en färg för lodrätt och en annan för vågrätt.

15/3

Idag är en ny dag med nya möjligheter och alla var ivriga inför ett nytt jobbpass med möjligheter att lösa gårdagens problem och motgångar. Schackgrupp 1 och 2 försöker samarbeta och dela sina idéer och tankar med varandra för att komma på bästa möjliga lösning. Just nu håller dom på att effektivisera sitt arbete för att komma på en lösning snarast.

Kunskapsgruppen är i fullgång med att mata in kunskap och förberedelserna inför tävlingen. Gruppen är så taggade på att visa vad dom går för och visa vad dom har jobbat så hårt med dom senaste veckorna.

Byggrupp 2 (flaskvältning)

En av byggrupperna som jobbar med flaskvältningen har bytt sin idé men har inte kommit jättelångt på den. Deras nya idé handlar om att dem tänker att dem ska testa ha vatten på en våg, sen ska dem hitta någonting som ska putta upp vikten som ska slå ner flaskan. Vikten ska vara bakom en spärr som trycks upp av någonting, men vad spärren ska tryckas upp av håller dem fortfarande på att klura ut.

Byggrupp 1 (flaskvältning)

Båda byggrupperna har kommit på väldigt fina och bra idéer. Byggrupp 1 har gjort en mall på hur dem vill att deras bygge ska se ut. Deras idé är att dem ska använda vatten som ska rinna igenom kugghjul. Dem tänkte ha ett större vatten kugghjul som sedan ska göra att fler kugghjul börjar snurra. När kugghjulen snurrar ska ett snöre släppa. Snöret är tänkt till att hålla upp en spärr.

18/3

Byggrupp 2: De har gjort hälften av byggprocessen och har nu en plan som de tror kommer fungera. Dom har kommit på en lösning fast har ej inte testat den ännu

och vet därför inte om den fungerar. Dom har också tänt att om deras lösning inte funkar så tar dom hjälp av den andra gruppens lösningar och idéer. Byggrupp 2 samarbetar bra, men inte med den andra gruppen (byggrupp 1). Dom två byggrupperna jobbar med helt olika strategier och har idéer på hur dom ska lösa uppgiften. Byggrupp 2 säger att dom i slutänden av arbetsprocess ska prata med byggrupp 1 och utifrån deras antändningar från arbetsgången och lösningen på uppfinningen bestämma sig för vilken lösning vi ska tävla med.

20/3

Idag är en helt ny dag och alla ville köra igång på direkten. Kod grupperna har gemensamt att dem nu ska slås ihop så att dem kan dela med sig av sina idéer och tankar kring hur allt ska funka på ett så effektivt sätt som möjligt. Dem har kommit fram till att en av kod grupperna har den smartaste lösningen och ska därför lära ut dem andra sin lösning. Deras lösning är att deras första kort beskriver ena koordinaten som är i detta fall bokstäverna. Det andra kortet bestämmer vilken pjäs det ska vara och det tredje kortet beskriver den andra koordinaten som är siffrorna. Dem övar genom att lägga korten i en speciell ordning och börjar öva.

Byggrupp 2: Deras mål för idag är att göra en tydligare skiss över hur deras bygge ska se ut. Dem fortsätter även med sin idé som bland annat innehåller en gungbräda.

Byggrupp 1: Deras plan för idag är att få inspiration och utvecklande idéer från framförallt den andra byggruppen men även de övriga i klassen. Detta gör dem för att kugghjulen som är en stor del i deras bygge ännu inte är klara.

Frågegruppen: Dem har börjat använda sig av en ny app för att komma igång med nya frågor. Denna app heter quizkampen och innehåller mycket bra frågor. Just nu inriktar dem sig mest på dem naturvetenskapliga frågorna.

21/3

Byggrupperna har utvecklats mycket och har därför nu slagits ihop till en enda stor byggrupp. Så nu håller dom på att dela sina lösningar med varandra. Dom har även börjat förtydliga sin skiss och lagt till mått och material på den.

Här är den –>

Materiallista:

 • Vikt (mässing)
 • Bitar av sugrör
 • Trä pinnar, olika storlekar
 • Petflaska (toppen + kork)
 • Buntband
 • lim från limpistol
 • En kattstrypare
 • Stativ

29/3

Idag har det tillkommit en ny byggrupp vilket vi tänker är bra för utifrån teknikens kunskapskrav då det är bra och viktigt att ompröva det man gör och testa nya idéer. Så idag har dem börjat bygga och gjort en fin skiss. Här är skissen av bygget och en materiallista över vad som använts i bygget:

Materiallista:

 • Stativ
 • Gångjärn
 • Fjäder
 • Limpistolslim
 • Träpinnar
 • Blompinnar
 • Boll/klot
 • Kartongbit

Idag har också kodgruppen kommit framåt och dem har löst alla problem som uppstått under arbetets gång och har idag löst deras kod.

2/4

Ena byggruppen behövde idag göra om sin idé lite då det har använt sig av en produkt som redan är färdigbyggd vilken man inte får använda sig utav. Den andra gruppen har provat sin idé mycket idag och är på god väg att välta burken på 5 minuter. Så idag har de omprövat mycket för att utvecklas och komma närmare och närmare 5 minuter.

ANDRA BYGGRUPPEN

Kodgruppen fortsätter att öva och plugga in koden så att den sitter som ett smäck.

9/4-2019

Under dagens arbetstillfälle testade byggrupperna sina idéer och vi kom fram till att en av dem var bäst och hade bäst tid så et är den vi kommer köra på. Vi i bloggruppen har ständigt varit uppdaterad i byggprocessens olika faser vilket har gjort att vi alltid varit uppdaterad om hur det går och det har gjort att vi som klass nu har lyckats med en konstruktion inom ramarna för vad som ska vara med. Här kommer några bilder från den sista lektionen vi jobbar med detta innan tävlingen på Örebro Universitet, det var ett fokuserat och mycket bra pass idag och motivationen var på hög nivå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s